Négy magyar csapat vett részt Münchenben az ESOPB-n!

  • 2015/08/27

2015. július 4-én Münchenben került megrendezésre a kontinens legnívósabb sörpingpong versenye, az ESOBP – European Series Of BeerPong. A tornán 14 ország képviseltette magát, köztük 4 magyar csapat…

Kezdjük azonban az elején. Itthon a sörpingpong harmadik szezonja zárult 2015 tavaszán. Évek óta szóban forgó téma az élcsapatok játékosai közt, hogy jó lenne kipróbálni magukat nemzetközi mezőnyben. Budapestről nézve persze a Las Vegasban megrendezendő világbajnokság igen távolinak tűnik és talán a fokozatosság elvén haladva nem is reális cél, de az NSL ELITE elindulásával Münchent sikerült közelebb hozni, ugyanis szezon elején kitűzte a Magyar Sörpingpong Egyesület a fődíjat: Utazás és indulási lehetőség az ESOBP-n, a (nem hivatalos) Európa bajnokságon.

Az NSL ELITE idény remek meccseket és nagyon magas színvonalat hozott. (összefoglaló a szezonról: https://www.youtube.com/watch?v=2SuneFFN-T8 )Az alapszakasz kiélezett csatáit egy kiváló play-off fokozta, ahol végül a D-Faktor örülhetett. Káply Mátyás és Hátz Milán régóta a magyar sörpingpong top játékosai közé tartozik, de az igazi áttörés idén jött el nekik, ráadásul a rájátszás során két legnagyobb riválisukat a Giants-et, majd a fináléban a MoneyBall-t is legyőzték, így méltán emelhették magasba a trófeát és kezdhettek készülni a müncheni „kirándulásra”.

dfaktor elite

Kell egy csapat!

Az NSL ELITE döntő és az ESOBP közt eltelt két hónap előbb a végleges utazók névsorának kialakításáról, majd az utolsó hetekben a várakozásról és az izgalomról szólt. A D-Faktor bajnok jogán egyértelmű volt, hogy nem hagyja ki az utazást, de természetesen az érdeklődés a többi csapat részéről is nagy volt. Végül az ELITE ezüstérmese a MoneyBall, a bronzérmes Giants és az alapszakaszt 13. helyen záró JASZ alkotta a magyar csapatot.

This slideshow requires JavaScript.

Mi vár ránk 680 kilométerre?

A hazai sörpingpong szabályok igazi unikumnak számítanak, ugyanis az itthon közkedvelt revans, vagy épp fújás szabály külföldön nem ismert. Alapvető különbségek vannak az ESOBP és a Magyar Sörpingpong Egyesület szabályai közt. Az asztal fél méterrel hosszabb, 250cm, de sem vonal, sem könyökszabály nincs, vagyis bármeddig be lehet hajolni. A játék menet is eltér. Nincs revans és nincs zavarás, azaz ha betalálsz egy pohárba, akkor azt az ellenfél köteles levenni. Mégsem jellemző, hogy nagyarányú győzelmet aratna egyik vagy másik csapat, ugyanis abban az esetben, ha mindketten betaláltok, akkor egy labdát kaptok vissza, tehát egy körben maximum három poharat tudsz „leszedni”, utána mindenképpen a másik csapat következik. Azt gondolhatnánk, hogy így a revans és kifújás nyújtotta izgalmak elvesznek, de a kinti szabályok végjátéka is képes hihetetlen izgalmakat teremteni! Ugyanis ha kiszállnak ellened és te visszaszállsz, akkor 3-3 pohár kerül az asztalra és hosszabbításban folytatódik a mérkőzés! Ez úgy is igaz, ha pl. 3-1-nél szállnak ki ellened, de ebben az esetben zsinórban kell kidobnotok az ellenfél három poharát. Amikor ilyen végjátékra került sor, akkor még a müncheni arénában is megállt a levegő… (bővebben a szabályokról)

ESOBP 2015

A torna helyszíne nagyon impozáns látványt nyújtott. Egy hatalmas koncertterem, körben lelátók felépítve és a nevezéskor még lezárt játéktér, több mint 30 asztallal. Természetesen a helyszínen minden a sörpingpongról szólt, gyakorlóasztalok, ügyességi játékok, csapatfotózás és számos beerpong megszállott népesítette be a helyszínt. A 144 induló csapat 14 országból érkezett a helyszíne. Legnagyobb számban az európai beerpong „nagy nemzetei”, a házigazda németek, az osztrákok és a svájciak képviseltettek magukat. Közel 10 olasz, 5-6 bulgár és egy-egy mexikói, hong-kongi, vagy épp francia csapat is volt a mezőnyben. Meg persze a négy magyar együttes… A lebonyolítás értelmében minden csapat négy mérkőzést játszott véletlenszerű ellenfelekkel a selejtező során. A négy meccs után a 144 csapatból a legjobb 64 kerülhetett a főtáblára, így sok hibázási lehetőség nem volt. A D-Faktor és a MoneyBall kissé megilletődötten kezdett, így hamar élet-halál helyzetbe kerültek és sajnos nem sikerült nekik a főtáblára kerülés. A bajnok D-Faktor a 116., az MB a 78. helyen zárt. A JASZ a selejtezőt 3-1-el hozta, míg a Giants magabiztos játékkal, négy győzelemmel került a főtáblára.

A kieséses szakasz lebonyolítsa értelmében egy vereség belefért, ugyanis double knock-out rendszerben zajlott a verseny, ami gyakorlatban annyit jelent, hogyha egyszer kikapsz, akkor az alsó ágra kerülsz, ahol még egy vereség már a búcsút jelenti. A JASZ három meccset játszhatott a főtáblán, így végül 49.-ként zárt, a Giants egy körrel tovább jutva, szoros meccsen búcsúzott a legjobb 32 közt, ami összességében a 25. helyet jelentette.

Összegezve a történteket elmondható, hogy az európai élmezőny egyelőre magasabb szinten játssza ezt a játékot, de ha itthon is több lehetőség adódik a szabályok gyakorlására és a felkészülésre, akkor hamar felnőhetnek az élmezőnyhöz a legjobb hazai csapatok. Egyik csapatunk sem kapott ki jelentősen egy meccsen sem, valahogy mindig egy kicsi hiányzott, ami az ilyen volumenű tornák hiányával magyarázható. Úgyhogy gyakorlásra fel, hamarosan indul az NSL ELITE új idénye és a bajnok jövőre visszatérhet Münchenbe!

További képek a Facebookon

No Replies to "Négy magyar csapat vett részt Münchenben az ESOPB-n!"


    Leave a Reply

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .