Európa térképén.

  • 2017/07/31

A sörpingpong egyre nagyobb népszerűségnek örvend idehaza és Európa-szerte. A hétvégén egy magyar csapat ráadásul dobogóra állhatott az egyik legnagyobb versenyen, így az alábbi cikkben megnézzük, hogy honnan jön, hol tart és merre megy az európai beerpong, és megkeressük hazánk helyét ebben a folyamatban.

Németország-Svájc-Ausztria

A játékot az öreg kontinens egyre több országában játszák. Személyesen találkoztunk már Olasz, Szerb, Holland, Belga, Francia, Lengyel vagy akár Bolgár csapattal, de három országot mindenképpen más szinten kell említenünk az imént felsoroltaktól. A fő különbség, hogy melyik ország mikor jut el abba a fázisba, hogy elég nagy beerpong közösséget épít fel ahhoz, hogy megjelenjenek azok a csapatok és játékosok, akik már nem a házibulik oldott hangulatát és szabad játékait, hanem egy sportágat látnak, ha piros poharakat és ping-pong labdát adunk a kezükbe.

A folyamat, ahogy az egész játék, persze Amerikába vezethető vissza, ahol a világon elsőként indultak el pénzdíjas versenyek és tisztázták le úgy a szabályokat, hogy ne maradjanak kérdéses szituációk, amik a játék tisztaságát veszélyeztetnék.

Európában ennek az úttörői a Német-Osztrák-Svájci csapatok és közösségek. Európa legnagyobb versenyei rendre ezekben az országokban kerülnek megrendezésre és ezekből az országokból érkeznek a legerősebb csapatok is.

S/G/A/E SOBP

Európában fontos mérföldkő volt az első (nem hivatalos) Európa bajnokság megszervezése, azaz az ESOBP (European Series Of BeerPong). A szervezőgárda által megálmodott rendszerben Európa-szerte megrendezésre kerülnek versenyek, amilyen mostanra a Swiss, a German, vagy az Austrian Series Of BeerPong. Reményeik szerint egyre több ország jut majd el arra a szintre, mint szervezettség terén, mint csapatok számát illetően, hogy csatlakozzon és saját SOBP versenyt rendezzen. Ezek a versenyek rendre 2 naposak, több 100 csapat részvételével zajlanak és mindegyikük satelite versenyként Las Vegasi utat biztosít a győztesnek a World Series-re, ami a sörpingpong sportág csúcsa.

Hol vagyunk mi?

Az elvitathatatlan és megcáfolhatatlan, hogy a korábban említett három ország kiemelkedik az Európai mezőnyből. Az elmúlt 3 európa bajnok is innen érkezett, a MAC (Svájc), a Cup&Cupper (Németország), Die Bierathleten (Ausztria), és rendre ezek az országok képviselik magukat a legnagyobb létszámban a top versenyeken.

Magyar csapat először 2014-ben egy európai léptékkel kisebb bécsi versenyen ált asztal mögé. A HFTW néven induló Tóth Gergely (MoneyBall), Takáts Imre (Giants) páros rengeteg élménnyel és tapasztalattal tért haza Ausztriából.

2015-ben a második ESOBP egy komoly mérföldkő volt a hazai csapatok és az európai beerpong közös életében. A Münchenben megrendezésre kerülő viadalon az ELITE élcsapatai a D-Faktor, a MoneyBall, és a Giants is asztal mögé állt. Legjobb magyarként a Giants 25. helyen végzett.

Ebben az évben az Óriásoknak még egy nagy dobása volt, ugyanis a bécsi ASOBP-n 5. helyezést és a legjobb újonc címét is bezsebelték.

2016-ban az ASOBP-n ismét magyar csapat lett a legjobb újonc, ezúttal a KPS-B1, azaz Juhász Árpád és Bundschuh Balázs érte el az 5. helyet.

Az idei évben az ESOBP Innsbruckban került megrendezésre és rekord számú, 14 magyar csapat állt asztal mögé. Többen is egészen kiválóan teljesítettek, Bundschuh Balázs az 1v1 versenyen menetelt egészen a végjátékig és a KPS csapata a 4. Helyet szerezte meg.
Ez volt az a verseny, ahol Európa megtanulta, hogy Magyarországgal számolni kell. Egyrészt a népes magyar csapat, másrészt a remek eredmények is mutatták, hogy a három top ország mögött ott vagyunk és egyre világosabban felkerülünk az európai beerpong térképre.

A múlt hétvége eredménye, hogy a KPS-B1 a 190 csapatos German Series Of BeerPong versenyen a dobogóra állhatott és 3. helyezést ért el, ami az eddigi legszebb eredmény magyar csapattól és mindössze egy lépés, hogy valamelyik csapatunk tornát nyerjen.

Összességében elmondhatjuk, hogy lépésről lépesre közelítünk Európa élmezőnyéhez, és vannak olyan csapataink, akiknek a nevét a kontinens legnagyobb sztárjai is megismerhették már. Reméljük nem kell már sokáig várnunk az álom beteljesülésére, vagyis arra, hogy egy magyar csapat európai top versenyt nyerjen és kijusson a Vegas-I Világbajnokságra.

Addig is készüljünk a Nemzeti Sörpingpong Liga ELITE-re, ahol együtt készülhetnek az ország legjobbjai a nemzetközi megmérettetésekre.

No Replies to "Európa térképén."


    Leave a Reply

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .